Geen coaching nodig, of toch?

     

“Je hebt geen toverkracht nodig om je leven te veranderen, alle kracht die je nodig hebt, zit in jezelf.” (J.K. Rowling)

De baan van je leven…

Je bent als leidinggevende bij een werkgever gestart met bepaalde verwachtingen. De baan past bij jouw normen en waarden en je voelt je er helemaal in thuis. Gedurende de tijd kun je echter geconfronteerd worden met veranderingen in je werk. Het risico is aanwezig dat er een conflict ontstaat tussen jouw verwachtingen en de waarden van de organisatie. In het ergste geval kan dit resulteren tot onderpresteren en ontevredenheid. Reden te meer om aan de slag te gaan met je eigen duurzame inzetbaarheid.

Geen coaching nodig

Als leidinggevende denk je natuurlijk ‘Ik heb geen coach nodig. Ik kan het zelf wel oplossen…’. Je behaalt je resultaten en vraagt je af waarom je een coach nodig hebt. Je doet aan zelfreflectie, dus waarom zou je een coach nodig hebben? Een vooroordeel over coaching is dat een coach zich richt op problemen en je advies geeft. Maar niets is minder waar.

Een coach zorgt ervoor dat datgene wordt blootgelegd wat je echt bezighoudt en waarom jouw waarden en normen niet meer stroken met je huidige baan. Coaching zorgt ook voor nieuwe inzichten in jou als persoon waardoor je besef krijgt van wat belangrijk voor je is en hoe jij overkomt bij anderen.

Meer zelfkennis levert een sterker zelfbewustzijn op. En dat zorgt ervoor dat je beter met veranderingen om kunt gaan. Coaching zorgt dat je je bewust wordt van je eigen bronnen en hoe je deze kunt inzetten. Zoals Stephen R. Covey in het boek de zeven eigenschappen van effectief leiderschap (Covey, 2007) aangeeft, is daarbij pro-activiteit, het nemen van eigen verantwoordelijkheid en het maken van keuzes van groot belang. Pro-actief zijn betekent namelijk dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven.

Een aantal situaties waar coaching kan worden ingezet:

  • Omgaan met veranderingen: Drijfveren, motivatie, normen en waarden worden blootgelegd. Aan de hand daarvan kun je eigen verantwoordelijkheid nemen, keuzes maken en je bronnen inzetten;
  • Zelfonderhoud: De wereld verandert continu. Ook al ben je voor jezelf goed bezig, dan is verbetering en verfijnen toch aan de orde. Met de leeftijd verengen mensen hun opties. Ze sluiten uit wat niet werkt en gaan verder met wat succes oplevert. Aanpak die eerder succes opleverde, kan in de snel veranderende context niet meer werken;
  • Verschil in opvattingen door diversiteit in generaties: We hebben te maken met vier verschillende generaties op de werkvloer. Er is verschil in opvatting, ook over de manier van leidinggeven. Coaching kan ervoor zorgen dat er meer begrip en toenadering plaatsvindt tussen generaties. Leren van elkaar is de boodschap;
  • We krijgen steeds meer te maken met psychosociale aandoeningen zoals stress en burn-out. (Dreigend) ontslag, echtscheiding, verlies van een collega, naast promotie grijpen zijn allemaal oorzaken die stress en burn-out kunnen veroorzaken. Door middel van coaching kun je stress en burn-out aanpakken of zelfs voorkomen.

Effectiviteit

Onderzoek heeft aangetoond dat coaching bij stress op het werk een positief effect oplevert. Stress veroorzaakt absenteïsme. Aanpak van stress doet absenteïsme dalen. J. Ramsey stelt in zijn onderzoek dat daling van absenteïsme van 100 mensen, 1% van het jaarsalaris bespaart. Respondenten gaven aan dat het effect van coaching in verband met stress op het werk een positief effect had. Zo gaf 72% aan dat ze door coaching in staat waren om beter prioriteiten te stellen, 74% had een manier gevonden om beter om te gaan met stress, 79% gaf aan beter beslissingen te kunnen nemen, 81% van de respondenten gaf aan dat ze de eigen gedachten beter konden begrijpen en 85% durfde een verandering te maken op het gebied van werk en leven.

Een digitale coach: ‘Leadership to go’

Om kennis te maken met coaching heeft allesverandert ‘Leadership to go’ ontwikkeld. In een tweewekelijkse infographic (gratis) wordt een stelling op het gebied van leiderschap gepost met vragen die men zichzelf kan stellen. De vragen zijn gebaseerd op het creëren van bewustwording. Onderwerpen die daarbij aan bod komen zijn: Zelfmanagement, timemanagement, omgaan met anderen, communicatie, doelen en resultaten, aansturing, beslissingen nemen, omgaan met waarden, personele zaken, etc.

Voor wie?

‘Leadership to go’ is geschikt voor (startende) managers of mensen met een leidinggevende of coördinerende functie.

Doel?

Het doel van ‘Leadership to go’ is een vorm van coaching waarin bewustmaken van eigen gedrag centraal staat. Het zorgt voor het vergroten van zelfkennis, het versterken van het zelfbewustzijn en het om kunnen gaan met veranderingen.

Wanneer?

‘Leadership to go’ wordt uitgereikt vanaf september 2020. Om de infographic te ontvangen kun je inschrijven via mail aan info@allesverandert.nl met de opmerking MANAGEMENT.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *