It’s al about the mindset

Mindset is je manier van denken en hoe je mentaal gezien met verschillende situaties omgaat. Jouw mindset bepaalt in grote mate de keuzes die je maakt zowel privé als in je loopbaan. Het goede nieuws is dat je je mindset kunt veranderen.

Afgelopen week sprak ik tijdens een coachsessie een van mijn cliënten. Aan het einde van het gesprek gaf hij aan dat hij het moedig vond dat ik als zelfstandig ondernemer was gestart. Zeker in de huidige tijd, met de problematieken omtrent de pandemie, die de hele wereld lam leggen.

Zijn woorden zetten mij aan het denken en ik vroeg mij af of ik werkelijk zo moedig was. De dag waarop ik besloot op mijzelf te beginnen was er namelijk nog geen sprake van een pandemie, Lock down of avondklok. Ik was vol passie en leefde in een euforie.

Stip op de horizon

Eerlijk gezegd was mijn baan, door de afgelopen jaren mede door mijn scholing en externe projecten, veel meer een gevecht met mijn geweten dan mijn passie geworden. Na verloop van tijd werd het mij steeds meer duidelijk: ik had een andere bestemming. Hoewel ik deze nog niet helemaal had uitgekristalliseerd, zag ik wel een stip op de horizon. En daar wilde ik naartoe.

Het was ergens begin maart 2020 toen ik mijn beëindigingsovereenkomst ondertekende bij mijn werkgever, zonder ook maar enig idee te hebben wat mij te wachten stond. Toen ik naar huis reed hoorde ik de vogels fluiten, mijn rugzak was licht en ik had mij lang niet meer zo gelukkig gevoeld. Wat mij betrof kon het avontuur beginnen. Al snel startte ik met het maken van afspraken met mensen die geïnteresseerd waren in Duurzame Inzetbaarheid. Wat verder gebeurde is geschiedenis. Allesverandert Coaching en Training staat nu als een paal boven water.

Je droom verwezenlijken

Voor het starten van een eigen onderneming moet je eerste instantie geloven in je eigen kunnen en in je droom. Uiteraard is het belangrijk, voor het maken van een beslissing als deze dat je vaste bodem onder de voeten hebt. Ik bedoel daarmee dat je niet onder stoelen of banken moet steken dat je maandelijkse rekeningen hebt die je moet voldoen. Maar als duidelijk is wat het financiële risico is, dan heeft het doorzetten ervan veel meer te maken met je mindset.

Een manier van denken

Mindset is een Engelse term die ook in het Nederlands gebruikt wordt. Het is je manier van denken, hoe je mentaal gezien met verschillende situaties omgaat. Het is de manier waarop jij de wereld bekijkt. En dat is voor niemand precies hetzelfde. De mindset kan ervoor zorgen dat de ene persoon een situatie negatief ziet, terwijl een ander in precies dezelfde situatie dit positief ervaart. Iemands mindset bepaalt wat hij of zij logisch vindt en welke aannames iemand doet.

De term mindset is ontdekt door professor Carol S. Dweck. Zij deed hier veel onderzoek naar en ontdekte dat de mindset te verdelen is in een vaste mindset (fixed-mindset) en een groeimindset (growth-mindset).

Vaste mindset

Bij een vaste mindset zet je kwaliteiten waar je over beschikt in. Maar als het erop aan komt en je moet nieuwe dingen doen die meer inspanning kosten en lastig zijn, haak je af. Nieuwe dingen doen, zorgt namelijk voor een kans op fouten. En dat is bij een vaste mindset onvergeeflijk.

Groeimindset

De groeimindset daarentegen gaat ervan uit dat je kunt genieten van moeilijke en lastige klussen en dat je houdt van uitdagingen. Je wilt je graag blijven ontwikkelen. Fouten maken hoort daar gewoon bij. Het leerproces en het moeite doen hoort bij groei en ontwikkeling.

Het goede nieuws is: je mindset kun je veranderen!

Mindset flow

Sta je op het punt om een beslissing te nemen? Wil je bijvoorbeeld wisselen van baan of denk je eraan om een opleiding te gaan volgen? Ga dan eens na hoe jouw mindset is. In de tabel zie je een aantal kenmerken van mindset, zoals manier van denken, uitdagingen, doorzetten, inzet, kritiek, succes van anderen, fouten en hulp. Je kunt ook zien dat er sprake is van mindset flow. Je gaat dan van vast naar groei (van links naar rechts). Als je jouw manier van denken aanpast is het veranderen van mindset mogelijk.

Bewustwording

Waar het om gaat bij de mindset flow is de bewustwording van de mate van mindset (vast of groei) waar je je nu bevindt en waar je naar toe wilt. Als je bijvoorbeeld vindt ‘ik ben zoals ik ben’, moet je je afvragen of dat zo is en of je graag wilt proberen om te veranderen. Je bent immers zelf verantwoordelijk voor wie je bent en wat je kunt.

Het is altijd mogelijk om beter te worden in iets. Dat geldt ook voor de andere kenmerken. Ben je een doorzetter of geef je op? Houd je van uitdagingen of ga je ze juist uit de weg? Voel jij je dom als iets te veel moeite kost of zet je handige strategieën en vaardigheden in? Heb je een hekel aan kritiek of ga je op zoek naar feedback? Of word je onzeker van het succes van anderen of wil je leren van anderen? Stel jezelf de vraag waar je staat. En ga dan eens na wat er nodig is om de mindset te veranderen. Wat is jouw flow?

Verander je mindset

Allesverandert coaching en training helpt je graag om je doelen te behalen door na te gaan wat jouw mindset zegt en hoe je deze kunt veranderen. www.allesverandert.nl/06-42045749