World Salt Awareness Week Salt Awareness Week (8 – 14 maart)

Sinds COVID-19 zijn we thuis veel meer bezig met het bereiden van maaltijden. Het experimenteren met nieuwe recepten en creatieve eet-ideeën wordt voor sommigen zelfs een hobby.

 

Gezond eten

Ook is er meer aandacht voor gezond eten. Daarom ook een vraag vanuit Allesverandert Coaching en Training in het kader van de World Salt Awareness Week Salt Awareness Week. Hoe zit het dan met zout? Is het werkelijk zo gevaarlijk als wordt gedacht?

 

Bewustzijn over zout

Volgens een recente publicatie in The Lancet verhoogt zout wel de bloeddruk, maar niet het risico op hart- en vaatziekten. Té veel van iets nooit goed. Dat geldt dan ook voor zout. Dus wat mij betreft: wees matig met zout. En denk daarbij ook aan producten die met zout zijn bewerkt, zoals sojasaus, ketchup en saladedressings. Ook belangrijk om te weten: ALLE zout is zout (zelfs de chique zee-, steen- en roze zouten!). Er zijn natriumarme alternatieven van zout te verkrijgen.

 

Smaakmakers

Goede smaakmakers zijn bijvoorbeeld: Chili, Citrus, verse kruiden, knoflook, zwarte peper en specerijen. Een bijzonder kruid dat als vervanger van zout of als smaakversterker gebruikt kan worden is Lavas ofwel de Maggiplant. De sterke geur ervan doet denken aan het maggi-aroma. Zowel de bladeren als de zaden worden gebruikt in de keuken en hebben een selderij-achtige smaak. Bladeren worden gebruikt in stoofpotten, salades, sauzen en soepen.

 

Aandacht dus voor de Salt Awareness Week met gezonde smaakmakers en minder zout!

 

Heb je zelf ook een tip over het vervangen van zout? Deel deze dan met ons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *