Corona, een start voor nieuwe ideeën!

In 5 stappen nieuwe mogelijkheden ontdekken

 Duurzame Inzetbaarheid is van alle tijden. Het staat hoog op de agenda, zegt men. Maar vooral nu tijdens corona is er weinig van te merken. Zeker als er een regen van ontslagen valt. Wat we met z’n allen de afgelopen jaren hebben opgebouwd, valt als een kaartenhuis ineen. De economie ligt als het ware op haar gat! Voor velen betekent dit een grote verandering.

Een kwetsbare groep in deze is de groep jongvolwassenen die in de zomer afstuderen of net zijn afgestudeerd. Het zoeken naar een passende baan wordt moeilijk.

Als we kijken naar de cijfers die het CBS meldt, zien we dat het aantal mensen met betaald werk in april daalde met 160 duizend naar 8,9 miljoen. De daling bij jongeren was met meer dan 100 duizend het grootst. Het aantal werklozen was in april 314 duizend. Dat is een toename met 41 duizend, onder wie 25 duizend jongeren (bron: CBS). Het UWV registreerde eind april 292 duizend lopende WW-uitkeringen, een toename van 42 duizend ten opzichte van een maand eerder (Bron: UWV).

Uiteraard gaat iedereen anders om met baanverlies. Daar waar de een het ziet als een groot verlies, zal de ander de uitdaging ervan zien. Dit heeft te maken met de gedachtegang, of beter gezegd met mindset. Er is een troost, want de eigen gedachtegang is aan te passen. Dat klinkt als een open deur, maar dat is het zeker niet.

Het aanpassen van je gedachten begint met het bewust worden ervan. Dat zal de situatie niet veranderen, maar zorgt er wel voor dat je kunt relativeren.

Wat je moet beseffen is dat:

  • Je geen keuze hebt. En veel andere mensen zitten in hetzelfde schuitje;
  • Je er niets aan kunt doen. Weet dat het niet jouw schuld is. Een pandemie is iets dat groter is dan ons allemaal. We hebben er geen invloed op;
  • Je even de tijd kunt nemen om na denken en te dromen wat je in toekomst wilt gaan doen;
  • Het is toegestaan om even pauze te nemen. Je hoeft je hierover niet schuldig te voelen en zeker niet nutteloos Het is nu eenmaal zoals het is;
  • Je best een dagje somber mag zijn. Zorg er wel voor dat je positiviteit probeert te putten uit andere bezigheden. Bijvoorbeeld uit de natuur. Ga naar buiten en kijk een om je heen. Ontdek hoe mooi de wereld is. Probeer je weer eens te verbazen over al dat moois;
  • Je nu eens tijd kunt nemen voor een cursus, training of opleiding waar je eerder geen tijd voor had. De wereld ligt voor je open. Er zijn straks nieuwe mogelijkheden waar je nu misschien nog niet aan denkt. Ga ook eens met iemand praten die je kan helpen met ‘Omdenken’ over jouw toekomst;
  • Je tijd mag nemen om te ontspannen tijdens het solliciteren en druk in de weer zijn met het zoeken naar een nieuwe uitdaging. Spreek via Social Media mensen in je netwerk aan en geef aan dat je op zoek bent naar werk. Zorg wel dat je weet wat je zoekt.

Wil je al graag aan de slag en nadenken over nieuwe mogelijkheden en ‘Omdenken’ in de toekomst? Dan help ik je graag aan de hand van de methodiek METHOD5S. Aan de hand van 5 stappen word je begeleid n jouw zoektocht naar nieuwe mogelijkheden in de toekomst.

De training is online mogelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *